TB Praktijk Marion Vreugdenhil
Natuurgeneeskundige begeleiding voor mens en dier

Extra & meer info

Ben je nieuwsgierig naar extra informatie over mijn vakgebied of ervaringen van anderen die jou voor gingen bij een consult? Lees hun reviews in het testimonium. Ook schrijf ik graag en deze kennis wil ik delen middels workshops, blogs op FB, mijn nieuwsbrief en artikelen. Klik op een link voor meer informatie, het testimonium of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

Ik geef maandelijks een Nieuwsbrief  Life Balance Blog uit. Deze ontvang je gratis per mail! Voor meer informatie klik op E-magazine.

7 Tips tegen winterdips

De late herfst en winter is een periode met kou, regen en weinig zonlicht. Een groot aantal mensen heeft dan last van griep, verkoudheid, vermoeidheid, somberheid en/of winterdepressie. Met een gezonde leefstijl kun je die buiten de deur houden. Ik heb 7 leefstijltips verzameld zodat je zelf aan de slag kunt. Wil je hier persoonlijke begeleiding bij of heb je last van steeds terugkerende griepjes, een lichte tot matige depressie of ernstige vermoeidheid, maak dan een afspraak voor een natuurgeneeskundig consult. Ik test uit wat bij jou past om meer fitheid, vrolijkheid en balans te ervaren. Hieronder lees je de tips in willekeurige volgorde:


1 Kom in beweging

Bewegen is goed voor een mens. Na ruim 20 minuten bewegen gaat ons lichaam(bruin) vet verbranden en we maken hormonen vrij waar we ons fit en vrolijk door voelen. Om hiervan te profiteren moet je dus wel ruim een half uur bewegen! Probeer drie a zes keer per week te bewegen: ga fietsen, wandelen, tuinieren of joggen. Huishoudelijke klussen en binnen sporten tellen ook mee. Kies voor bewegen met aandacht, doe wat bij jou past en wat je leuk vindt. Want iets doen wat bijvoorbeeld moet of wat je echt niet leuk vindt, levert stress op en dat werkt averechts. Waarom buiten bewegen nog beter is? Omdat een combinatie van bewegen en natuur elkaars positieve werking versterkt.

2 Slik extra vitamine D

Vitamine D hebben we voor veel processen in ons lichaam nodig en halen we in principe vooral uit zonlicht. Het ondersteunt onder meer ons afweer- of immuunsysteem, maar helpt ook bij osteoporose en somberheid. Mensen met een donkere huid, vrouwen ouder dan 50 jaar en mensen die weinig buiten komen, wordt geadviseerd om het hele jaar door extra vitamine D te nemen. De zon heeft vanaf oktober te weinig kracht om onze huid zelf voldoende vitamine D aan te laten maken. Daarom is het slikken van extra vitamine D als de R in de maand zit zinvol. Het smeren van zonnebrandcrèmes remt de aanmaak in onze huid van vitamine D, zodat we ook in de zomer gemakkelijk een tekort krijgen. Een arts kan evt. het vit D-gehalte in je bloed laten testen. Let er op dat artsen werken met een minimale en niet met een optimale dosis. Ga hier dus ruim boven zitten. Een natuurlijke vitamine D is altijd beter opneembaar dan een synthetische (geldt voor alle vitamines en mineralen). Ben je somber en heb je behoefte aan veel zon in de donkere winter? Dan wil een zonvakantie en/of daglichtlamp in huis vaak wel iets helpen.

3 Laat een fris windje waaien

De herfst en vooral november is de stormperiode. Buiten wordt alles even goed schoon, weg en/of van de takken geblazen. Dit kan voor ons een spiegel zijn om te kijken wat er bij ons schoongeblazen kan worden. Figuurlijk met je gedachten, aura en chakra’s opschonen en letterlijk even dagelijks een raampje open. Ondanks dat het koud is, is het in de herfst en winter juist nuttig om te luchten. In de herfst en winter is het binnen in huis vochtiger en wordt zuurstof onvoldoende aangevuld. Schimmels, stofmijt en ziektekiemen gedijen daar goed op, maar dat willen we juist niet. Klachten als astma en stofmijtallergie verergeren en we kunnen zelfs ziek worden van bepaalde schimmels. Schimmels en stofmijt houden niet van zon en droge vrieskou. Zet ramen en deuren daarom regelmatig open, hang dekbedden bij zon buiten uit het raam en gebruik helemaal de vrieszon! Ook kun je een speciaal filter in je stofzuiger doen en de badkamer regelmatig schoonmaken met een combinatie van baksoda en azijn. Dat werkt iets minder goed dan HG, maar is beter voor het milieu en je luchtkwaliteit. Dan als laatste nog het roken. Sigarettenrook stinkt en is natuurlijk schadelijk voor je kinderen, huisgenoten en jezelf. Rook je en wil je stoppen? Zet het knopje in je hoofd om en start op 1 januari. Extra ondersteuning van een therapeut erbij is altijd handig.

4 Verminder de suikerinname

In de herfst en winter worden een groot aantal (jaar)feesten gevierd. Vroeger was dit onder meer om de moeilijke en saaie winter makkelijker door te komen. Tegenwoordig lijkt het wel één groot commercieel en suikergebeuren te zijn. Suiker vraagt van het lichaam mineralen( die we toch al niet veel binnen krijgen). Daarnaast maakt het onze hersenen letterlijk sloom. De concentratie en het geheugen van de hersenen gaan achteruit. Dit komt simpel gezegd omdat onze hersenen bezig zijn met energie uit suiker te halen in plaats van uit de betere en effectievere vetstofwisseling. Verminder en vervang suiker door banaan, dadels, honing etc. Neem af en toe wat groentesnacks, fruit, noten of rijstewaffels in plaats van koekjes en snoepjes. Leer je kinderen om minder zoet te eten. Dat is niet alleen goed voor hun concentratie maar ook om slank te blijven. Suiker is de grote boosdoener bij het aankomen en het ontwikkelen van diabetes. Daarnaast is het goed om je spijsvertering (en je insuline) even pauze te geven om iets anders te doen.

5 Geef toe aan winterwarmte

In de winter hebben we behoefte aan omhulling, warmte en gezelligheid. Er worden feesten gevierd, we trekken warme kleding (van natuurlijk materiaal) aan en hebben meer dan normaal trek in warme drankjes en voedzame gerechten. Drink verwarmende gemberthee, losse groene thee of maak een vlierbessendrankje (hete appelvlierbessensap met kaneel en kruidnagel) wat een gezond alternatief voor glühwein is. Maak soepen, stoofpotten en stamppotten waarin heel veel groente zitten. Deze gerechten horen niet voor niets bij de winter. Streef ernaar om 400 gram groente per dag te eten en vergeet niet om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen. Denk aan: grasboter, ghee, olijfolie en kokosolie. Als het koud en guur is heeft een lichaam meer behoefte aan warmte. Rauwe groentes kosten het spijsverteringssysteem dan (te)veel energie om te verteren. Het eten van warm voedsel is voor zeer slanke mensen het gehele jaar goed. Warme en verwarmde gerechten geven letterlijk en figuurlijk energie. Verwar overigens je warmtebehoefte niet met suikerbehoefte.

6 Stop met piekeren

Als je veel piekert kom je terecht in een spiraal van steeds groter wordende stress of somberheid. Dit overkomt vooral mensen die perfect willen zijn, een slachtofferrol hebben, zich erg verantwoordelijk voelen, teveel in hun hoofd zitten etc. Een simpele truc is om zodra je bemerkt dat je piekert STOP zeggen. Lukt het niet om te stoppen met denken vraag jezelf dan af: kan ik hier nu iets aan doen? (meestal niet) Ook kun je bedenken of je het een ander aan zou rekenen (ook meestal niet). Je hebt iets gedaan of gedacht wat menselijk en niet slecht is of waar je (op dat moment) niets aan kunt veranderen. Accepteer dat, haal even rustig en diep adem en laat het van je afglijden. Vervang je terugkerende gedachten vervolgens door leuke gedachten, ga even bewegen, wiebel met je tenen of probeer aan niets te denken (heel moeilijk!). Doe vooral ook dingen waar je hart blij van wordt. Dit geldt vooral op het gebied van werk en dan heb ik het niet over af en toe een vervelend klusje. Ik kan helpen om je te leren verbinden met je hart en je te laten ontdekken waar het plezier te vinden is.  

7 Zorg voor ontspanning

 Als een mens ontspannen is en met vreugde leeft, kan hij of zij de wereld aan. Omgekeerd verergert stress alle ziektes! Het is gebleken dat ontspanning en stressreductie belangrijke componenten zijn bij mensen die van een ernstige ziekte weten genezen. Helaas is ontstressen lastig. Ons systeem raakt acuut en automatisch in de stressstand. Wel zo handig als er een leeuw voor je neus staat. Maar de stress van deze tijd is geen leeuw. Het leven in onze maatschappij geeft velen chronische stress. Daarnaast gaat het afkoppelen van stress door ons systeem helaas niet automatisch. Daar moeten we iets voor doen. Neem bijvoorbeeld een koude douche ’s morgens. Je wordt er niet alleen wakker van, maar je lijf schrikt en ontkoppelt. Meditatie, yoga, massage, nachtrust, de natuur, gezonde voeding, genieten en vreugde helpen ook om te ontspannen: Oftewel je leefstijl veranderen. En misschien is ontspanning en stressreductie wel de moeilijkste tip van dit artikel om aan te pakken en toe te passen in je leven. Blijf er niet mee zitten; Ga op les (yoga, mindfulness, meditatie etc.) zoek hulp of ondersteuning.

Marion Vreugdenhil                                                                                                                                                                                Natuurgeneeskundig therapeut