TB Praktijk Marion Vreugdenhil
Natuurgeneeskundige begeleiding voor mens en dier

Wildplukken en Vrouwencirkels

In april 2017 was ik op de oever van de Lek, waar enkele meibomen stonden. Uit de stam van de mooiste boom ontsproten een aantal dikke zijtakken en er was een soort zetel ontstaan. Ik ging erop zitten. Het was net alsof ik op een troon zat met meidoornbloesem in mijn haar. Ik voelde mij als een meikoningin; sterk, blij en beschermd. Een meidoornboom werkt ook op het hart en ik mocht dat daar aan de Lek ontdekken. Wil je ook zo iets ervaren? Dat kan o.a. via een workshop die ik geef.

Om de seizoenswisselingen in de natuur, de volle of nieuwe maan en met vrouwen samen te beleven, organiseer ik vrouwencirkels (4x per jaar en soms vaker). Via meditatie, dans, iets creatiefs en ontmoeting vieren we het leven. Het wordt door vrouwen ervaren als ontspannend, gezellig en heerlijk verzorgd. Naast natuurgenees- kundige, heb ik ook sjamanistische inwijdingen gehad en ik doe al jaren aan yoga. Voel je welkom!

Agenda:

21 juni Vrouwencirkel: zomer- equinox

Op donderdagavond 21 juni vieren we met een groep vrouwen de zomer. Deze avond is op de datum dat de zomer officieel begint en het valt tussen de nieuw en volle maan in. 

De inloop is vanaf 19.15 uur op Vijvertuinen (Delft) met koffie, thee, iets lekkers. De avond start met een ontmoeting of kennismaking, dan gaan we voor een meditatie de natuur in, maken een bloemenoffer voor moederaarde en trekken een orakelkaart. De kosten voor deelname zijn 11,-  We sluiten de avond rond half tien met een drankje. Opgeven graag via de mail: marionvreugdenhil@gmail.com.

8 maart 2018 Vrouwencirkel: lente-equinox

Op donderdag 8 maart vierden we met 13 vrouwen vrouwendag en de start van de lente. We hadden een heerlijke avond op Vijvertuinen met een meditatie, er werden kleiwerkstukjes gemaakt en kaarten getrokken.

30 april Vrouwencirkel Beltane 

Op maandagavond 30 april werd er een vrouwencirkel gehouden in Delft op Beltane, Walpurgisnacht of heksennacht . We hebben gemediteerd, een kaart getrokken en over vuur gesprongen. 

Workshops en wandelingen om zelf te boeken:

Een eigen vrouwencirkel kun je samen met vriendinnen of collega's boeken voor een middag of avond (2 uur).      De natuur heeft ons zoveel te bieden, zowel op het gebied van voeding, gezondheid en genieten, als ontspanning. Veel wilde kruiden, planten en bloemen zijn eetbaar en super gezond! Via mijn workshops en wandelingen in Midden Delfland en Delft wil ik je daar op inspirerende en gezellige wijze in laten delen. Dat doe ik al vanaf 3 personen en er is veel mogelijk. Lees hieronder om op ideeën te komen en/of neem contact met mij op. 

1 Wist je dat je zevenblad, paardenbloem, madeliefjes en (vogel)muur kunt eten? Wil je weten welke onkruiden er nog meer eetbaar zijn en ze proeven? Dat kan via een Workshop Wilde kruidenboterIn de sloot, het weiland, de slootkant en tussen de bomen wordt er naar wilde, eetbare kruiden gezocht. Binnen wordt er met echte boerenroomboter kruidenboter gemaakt en geproefd. Het duurt 2½ uur en het kost afhankelijk van de groepsgrootte €15,- a €20,- pp. Dat is incl. koffie of thee, koekje, sapje & hapje, materialen en info. 

2 Weet je dat je van vlierbloesem, lindebloesem, rozenblaadjes, kamille en viooltjes thee kunt maken? Wil je meer weten over eetbare natuur? Dat kan via een Plukwandeling Wilde kruidentheeWe verzamelen wilde kruiden en bloemen. Ik vertel leuke kruidenweetjes en we maken lekkere kruidenthee. De korte wandeling duurt 1½ uur en de lange duurt 2 uur. Het kost afhankelijk van de groepsgrootte en duur €10,- a 15,-. Dat is inclusief kruidenthee, koekje en informatie.

3 Wist je dat je daslook, zevenblad en brandnetels in je soep kunt doen? Wil je weten welke onkruiden er nog meer eetbaar zijn en ze ook eens proeven?Dat kan via de Workshop Wilde kruidensoep. In de sloot, het weiland, de slootkant en tussen de bomen zoek je naar wilde, eetbare kruiden. Binnen wordt er met Keltisch zeezout, een seizoensgroente en de geplukte kruiden een gezonde soep gemaakt. De soep eet je daarna met streekbrood en boerenboter op. Het duurt circa 2½ uur en de kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte (3-5 p. €20,-; 17,50 6-8p.; €15,- bij 9-12p.). Dat is incl. koffie of thee, koekje, soep met brood, materialen en info. 

4. Weet je dat elke plant of boom anders aanvoelt? Wil je ervaren wat planten en bomen je te vertellen hebben? Doe dan een Workshop comminiceren met planten. Met een klein groep van 3 a 6 mensen wordt er bij de koffie en thee een planten- of bomenkaart getrokken. Daarna wordt er gewandeld en gezocht naar de bloemen, kruiden, bomen en planten die aanspreken of juist helemaal niet. Ook gaan we het verschil voelen tussen bijvoorbeeld een kastanjeboom en lindeboom. De workshop duurt ruim 2 en de kosten hangen af van de groepsgrootte en wensen (€12,50 bij 5-6 en 15,- bij 3-4p.) Wil je er een persoonlijk, samengestelde bloesemremedie a €15,- erbij, dan kost het 10,- extra pp. Het is incl. koffie of thee en iets lekkers. Deze workshop is een bijzondere ontmoeting met en in de natuur.

5 Workshop Kruidenzalf of zonnebrandcrème maken. Afhankelijk van het seizoen maken we van goudsbloem, duizendblad, viooltjes etc. een kruidenzalf op basis van natuurlijke olie, kruiden en bijenwas. De zonenbrandcreme wordt gemaakt van diverse biologische oliën. Het kost afhankelijk van de groepsgrootte 15,- a 20,- afhankelijk van de groepsgrootte en zalf. Dit is inclusief kruidenthee, koffie of sapje, iets lekkers, informatie en de materialen.

De workshops en wandelingen kunnen op diverse locaties plaatsvinden (op mijn Volkstuinencomplex in Delft, als je logeert bij de Bieslandse Heerlijkheid of bij een van B&B's in Midden Delfland). Het wildpluk seizoen loopt van april tot en met september. Ik doe het inmiddels al bijna 4 jaar met veel plezier. Mensen vinden het ontspannend en een echte belevenis. Er is nog veel meer mogelijk, zoals een heel dagje uit met combinatie van workshops. Neem daarvoor contact op met mij via het contactformulier of bel mij. Boek deze ervaring met je familie of vriend(inn)en