TB Praktijk Marion Vreugdenhil
Natuurgeneeskundige begeleiding voor mens en dier

Wildplukken en Vrouwencirkels

In april was ik op de oever van de Lek, waar enkele meibomen stonden. Uit de stam van de mooiste boom ontsproten een aantal dikke zijtakken en er was een soort zetel ontstaan. Ik ging erop zitten. Het was net alsof ik op een troon zat met meidoornbloesem in mijn haar. Ik voelde mij sterk, blij en beschermd. Een meidoornboom werkt ook op het hart en ik mocht dat daar aan de Lek ontdekken. Wil je ook zo iets ervaren? Dat kan via een workshop die ik geef.

De natuur heeft ons zoveel te bieden, zowel op het gebied van voeding, gezondheid en genieten, als ontspanning. Veel wilde kruiden, planten en bloemen zijn eetbaar en super gezond! Via mijn workshops en wandelingen in Midden Delfland en Delft wil ik je daar op inspirerende en gezellige wijze in laten delen. Ik wandel al van 3 tot circa 15 personen en er is veel mogelijk. Om de seizoenswisselingen in de natuur, met de maan en met elkaar te beleven, organiseer ik vrouwencirkels. Via meditatie, dans en ontmoeting vieren we het leven.

Agenda:

8 maart 2018 Vrouwencirkel: lente-equinox

Op donderdag 8 maart vieren we met elkaar vrouwendag en de start van de lente. Het thema is innerlijke groei en bloei. Dit doen we met meditatie, een creatieve verwerking als zang, dans of tekenen en we trekken een godinnenkaart. We verbinden ons met de andere vrouwencirkels die wereldwijd gehouden wordt (Global Sisterhood). De avond vindt plaats in mijn tuinhuisje op Vijvertuinen en start om 19.15 uur met koffie, kruidenthee en iets lekkers. Het programma start om 19.30 uur en rond 21.30 uur is het afgelopen. Kosten €10-. Wees welkom! opgeven: marionvreugdenhil@gmail.com. 

Workshops en wandelingen om zelf te boeken:

Een vrouwencirkel kun je met vriendinnen, zussen of collega's bij mij boeken voor een middag of avond (ca. 2 uur). Aan de hand van een thema (zoals innerlijke groei, luisteren naar je hart, je zielsmissie ontdekken, communiceren met engelen of plantwezens) is er een meditatie en een creatieve verwerking. Ook kan er een mooie kaart getrokken worden. Natuurlijk is er ook koffie, kruidenthee en iets lekkers. De kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte en wensen v.a. 10,-

1 Wist je dat je zevenblad, paardenbloem, madeliefjes en (vogel)muur kunt eten? Wil je weten welke onkruiden er nog meer eetbaar zijn en ze proeven? Dat kan via een Workshop Wilde kruidenboterIn de sloot, het weiland, de slootkant en tussen de bomen wordt er naar wilde, eetbare kruiden gezocht. Binnen wordt er met echte boerenroomboter kruidenboter gemaakt en geproefd. Het duurt 2½ uur en het kost afhankelijk van de groepsgrootte €15,- a €20,- pp. Dat is incl. koffie of thee, koekje, sapje & hapje, materialen en info. 

2 Weet je dat je van vlierbloesem, lindebloesem, rozenblaadjes, kamille en viooltjes thee kunt maken? Wil je meer weten over eetbare natuur? Dat kan via een Plukwandeling Wilde kruidentheeWe verzamelen wilde kruiden en bloemen. Ik vertel leuke kruidenweetjes en we maken lekkere kruidenthee. De korte wandeling duurt 1½ uur en de lange duurt 2 uur. Het kost afhankelijk van de groepsgrootte en duur €10,- a 15,-. Dat is inclusief kruidenthee, koekje en informatie.

3 Wist je dat je daslook, zevenblad en brandnetels in je soep kunt doen? Wil je weten welke onkruiden er nog meer eetbaar zijn en ze ook eens proeven?Dat kan via de Workshop Wilde kruidensoep. In de sloot, het weiland, de slootkant en tussen de bomen zoek je naar wilde, eetbare kruiden. Binnen wordt er met Keltisch zeezout, een seizoensgroente en de geplukte kruiden een gezonde soep gemaakt. De soep eet je daarna met streekbrood en boerenboter op. Het duurt circa 2½ uur en de kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte (3-5 p. €20,-; 17,50 6-8p.; €15,- bij 9-12p.). Dat is incl. koffie of thee, koekje, soep met brood, materialen en info. 

4. Weet je dat elke plant of boom anders aanvoelt? Wil je ervaren wat planten en bomen je te vertellen hebben? Doe dan een Workshop comminiceren met planten. Met een klein groep van 3 a 6 mensen wordt er bij de koffie en thee een planten- of bomenkaart getrokken. Daarna wordt er gewandeld en gezocht naar de bloemen, kruiden, bomen en planten die aanspreken of juist helemaal niet. Ook gaan we het verschil voelen tussen bijvoorbeeld een kastanjeboom en lindeboom. De workshop duurt ruim 2 en de kosten hangen af van de groepsgrootte en wensen (€12,50 bij 5-6 en 15,- bij 3-4p.) Wil je er een persoonlijk, samengestelde bloesemremedie a €15,- erbij, dan kost het 10,- extra pp. Het is incl. koffie of thee en iets lekkers. Deze workshop is een bijzondere ontmoeting met en in de natuur.

5 Workshop Kruidenzalf of zonnebrandcrème maken. Afhankelijk van het seizoen maken we van goudsbloem, duizendblad, viooltjes etc. een kruidenzalf op basis van natuurlijke olie, kruiden en bijenwas. De zonenbrandcreme wordt gemaakt van diverse biologische oliën. Het kost afhankelijk van de groepsgrootte 15,- a 20,- afhankelijk van de groepsgrootte en zalf. Dit is inclusief kruidenthee, koffie of sapje, iets lekkers, informatie en de materialen.

De workshops en wandelingen kunnen op diverse locaties plaatsvinden (op mijn Volkstuinencomplex in Delft, als je logeert bij de Bieslandse Heerlijkheid of bij een van B&B's in Midden Delfland). Het wildpluk seizoen loopt van april tot en met september. Ik doe het inmiddels al bijna 4 jaar met veel plezier. Mensen vinden het ontspannend en een echte belevenis. Er is nog veel meer mogelijk, zoals een heel dagje uit met combinatie van workshops. Neem daarvoor contact op met mij via het contactformulier of bel mij. Boek deze ervaring met je familie of vriend(inn)en