TB Praktijk Marion Vreugdenhil
Natuurgeneeskundige begeleiding voor mens en dier

Kruid&magie workshops

Een paar maal per seizoen organiseer ik workshops waar een plant centraal staat, omdat het leuk, waardevol en gezellig is. Ik deel dan kennis over gezonde voeding, wildplukken, geneeskrachtige kruiden, magische kruiden etc., we maken een zalf, tinctuur of iets lekkers en trekken vaak een plantenkaart. Vroeger viel dat onder Project7-blad, maar nu niet meer. De workshops vinden in de winter bij mij thuis in Den Hoorn en de overige seizoenen in mijn tuinhuisje op Vijvertuinen in Delft plaats. De prijs van die workshops is laagdrempelig (15,- a 18,- ) en het is in kleine gezellige groepjes. We starten om 13.45 uur met koffie, kruidenthee en iets lekkers. Doe ook mee!

22 en 29 augustus BRAMENJAM maken

Deze woensdagen staat de braam centraal. Je krijgt informatie over de plant, zijn geneeskracht en wat je er allemaal mee kunt doen. We maken eerst zelf pectine (!), plukken bramen en maken er jam van met heel weinig suiker. De inloop is vanaf 13.45 uur met bramenthee of koffie en iets lekkers van bramen. Het duurt tot circa 16.30 uur. De groepsgrootte is drie a zes mensen (gezellig & individuele aandacht). De kosten voor deelname liggen rond de 16,-. Opgeven via de mail: marionvreugdenhil@gmail.com (let op: tussen 15 juli en 3 augustus ben ik op vakantie en krijg je niet direct antwoord op je aanmelding). Mochten er op 29 augustus geen bramen meer zijn, dan plukken we vlierbessen.

Tijd:      14.00 (inloop vanaf 13.45) uur tot circa 16.30 uur                                                                                Adres:   Volkstuinencomplex Vijvertuinen, Kerkpolderweg 3, Delft  (tenzij anders aangegeven)                          Kosten: 15,- a 18,- pp. afhankelijk van de materiaalkosten.                                                                                        Opgeven: marionvreugdenhil@mail.com

25 april: Paardenbloemtapenade en tinctuur maken 

We hebben heerlijke tapenade en mooie reinigende tinctuur van paardenbloemen gemaakt. 

30 mei en 13 juni  Smeerwortelzalf maken en bloesemplukken

Smeerwortelzalf is echt een super EHBO-zalf die niet in je keukenkastje mag ontbreken. Deze middagen hebben de deelnemers smeerwortelzalf en linde- of vlierbloesemsiroop gemaakt. Het was leerzaam en gezellig.

Workshops en wandelingen om zelf te boeken:

De natuur heeft ons zoveel te bieden, zowel op het gebied van voeding, gezondheid en genieten, als ontspanning. Veel wilde kruiden, planten en bloemen zijn eetbaar en super gezond! Via mijn workshops en wandelingen in Midden Delfland en Delft wil ik je daar op inspirerende en gezellige wijze in laten delen. Dat doe ik al vanaf 3 personen en er is veel mogelijk. Lees hieronder om op ideeën te komen en/of neem contact met mij op. 

1 Wist je dat je zevenblad, paardenbloem, madeliefjes en (vogel)muur kunt eten? En dat je van vlierbloesem, lindebloesem, rozenblaadjes, kamille en viooltjes o.m. thee kunt maken? Wil je meer weten over eetbare natuur? Dat kan via een Plukwandeling of kruidenworkshop. We verzamelen wilde kruiden en bloemen. Ik vertel leuke kruidenweetjes en we er iets lekkers van. Het kost afhankelijk van de groepsgrootte en duur €10,- a 15,-. Dat is inclusief kruidenthee, koekje en informatie.

2. Weet je dat elke plant of boom anders aanvoelt? Wil je ervaren wat planten en bomen je te vertellen hebben? Doe dan een Workshop communiceren met planten. Met een klein groep van 3 a 6 mensen wordt er bij de koffie en thee een planten- of bomenkaart getrokken. Daarna wordt er gewandeld en gaan we het verschil voelen tussen bijvoorbeeld een kastanjeboom en lindeboom. De workshop duurt ruim 2 en de kosten hangen af van de groepsgrootte en wensen (€12,50 bij 5-6 en 15,- bij 3-4p.) Het is incl. koffie of thee en iets lekkers. Deze workshop is een bijzondere ontmoeting met en in de natuur.

3 Workshop EHBO Kruidenzalf of zonnebrandcrème maken. Afhankelijk van het seizoen maken we van goudsbloem, duizendblad, viooltjes etc. een kruidenzalf op basis van natuurlijke olie, kruiden en bijenwas. De zonenbrandcreme wordt gemaakt van diverse biologische oliën. Het kost afhankelijk van de groepsgrootte 15,- a 20,- afhankelijk van de groepsgrootte en zalf. Dit is inclusief kruidenthee, koffie of sapje, iets lekkers, informatie en de materialen.

De workshops en wandelingen kunnen op diverse locaties plaatsvinden (op mijn Volkstuinencomplex in Delft, als je logeert bij de Bieslandse Heerlijkheid of bij een van B&B's in Midden Delfland). Het wildpluk seizoen loopt van april tot en met september. Ik doe het inmiddels al bijna 5 jaar met veel plezier. Mensen vinden het ontspannend en een echte belevenis. Er is nog veel meer mogelijk, zoals een heel dagje uit met combinatie van workshops. Neem daarvoor contact op met mij via het contactformulier of bel mij. Boek deze ervaring met je familie of vriend(inn)en